Pla-Narbona, referent del disseny gràfic nacional, mor a l’edat de 92 anys

L’artista català Pla-Narbona va morir ahir als 92 anys d’edat. Dissenyador gràfic, pintor, dibuixant i escultor, Pla-Narbona tenia una vitalitat i un esperit creatiu admirables.

El 2019 vam tenir el privilegi d’editar el seu llibre Axiomagrafies, amb textos de Joan Costa.
No oblidarem els seus savis consells, els seus criteris i els bons moments que vam passar junts mentre preparàvem el llibre.

El trobarem a faltar.

multistudio BOOKS a les portes obertes de “Les Naus de l’Art”

Cada any a Les Naus de l’Art es fan uns dies de Portes Obertes. Són jornades de molt traginar de gent diversa, veïns, curiosos, amics, despistats i amants de l’Art s’acosten per tafanejar i conèixer el que es cou en aquest racó de Collserola. I cada any s’hi couen coses diferents.

Enguany multistudio BOOKS ha estat present amb llibres i obres de Toni Ricart i Hélène Gélinas juntament amb altres destacats creadors a l’estudi de Pep Puig, un bon amic i excel·lent treballador de l’art, com ell mateix es defineix.

Nou llibre d’art. Obres de Quicu Samsó

Acaba d’entrar a imprenta el llibre Més enllà dels ulls, un recull de dibuixos, pintures i escultures de Quicu Samsó. Tal com diu G. A. Jacovkis al pròleg del llibre: “Quicu Samsó crea amb un parell de baquetes, amb un pinzell o amb un cisell. Amb qualsevol d’aquests elements és capaç de destrossar els límits, transcendir. Així aconsegueix que les seves pintures i escultures escapin dels llenços i de les pedres i es converteixin en sensacions, en emocions i llavors tornin a l’origen, al que les va fer néixer que no van ser sinó emocions i sensacions. En cadascuna de les seves obres està tot ell.”
Quicu Samsó és també un excel·lent baterista, una referència al jazz barceloní de les darreres dècades. Ha format part de grups com Koniec, Moisés Moisés, Obmuz i Macromassa. També ha col·laborat amb músics como John Zorn, Agustí Fernández, Hiroshi Kobayashi i Pascal Comelade.

Acaba d’aparèixer: “músics”, de Toni Ricart

Ens complau comunicar-vos la publicació del llibre músics, fotografies de Toni Ricart, amb una impecable impressió de Nova Era publications.

músics és una col·lecció de 66 retrats de músics amb els seus instruments. L’autor explica l’origen del projecte quan, en una sessió de retrat, va observar la diferència d’actitud d’un músic si posava amb o sense el seu instrument:

“L’instrument actua com un apèndix del cos del músic. Si el té a les mans, es deslliga de l’”agressió” que suposa ser observat, escodrinyat, des de l’altre costat del visor”

El fotògraf brasiler Marcio Scavone escriu al pròleg:

“El Toni té un estil visual gràfic: dialoga amb els negres, els blancs i els grisos, i ho fa amb l’autoritat que la seva trajectòria professional li atorga. Però això ja ho sabia. Ara observo el retratista, el caçador de poses, l’observador obsessiu de mans i ulls; pistes per revelar ànimes.

Aquests retrats són moments dels músics, no moments de la seva música. Al Toni li interessa més evocar l’instant interior dels seus retratats que acabarà transformant-se en expressió artística. La relació amb els seus músics és una relació amb el silenci i amb el potencial adormit de l’instrument, o potser només amb un fragment, adequadament enquadrat. És com si el tot depengués tant d’un temps estès que el fotògraf ha decidit encendre la nostra imaginació amb les possibilitats de la música i no del moment musical.”

El proper 16 de maig es farà la presentació a Barcelona. Us mantindrem informats.

“Peintures et dessins”, l’expressionisme de René Gélinas.

Acabem d’editar un llibre de 64 pàgines que recull l’obra pictòrica de l’artista de Quebec René Gélinas.

“René Gélinas ha begut la llum de Matisse, els somnis de Chagall i les entranyes de Charlotte Salomon, i n’ha sortit embriagat. El resultat d’aquesta borratxera és una barreja de sentiments contradictoris, de mirades incisives i frívoles, fosques i divertides, sorolloses i silencioses. És en aquest batibull on radica la força del seu art. La mateixa força que ens converteix en voyeurs còmplices de les seves escenes de personatges hieràtics, de col·leccions absurdes d’objectes, del fred intens dels carrerons del Plateau, a Mont-real.
El René pintor, poeta, cantant, ens enlluerna amablement i nosaltres ens deixem emportar cap a un món ocult, amb el desig d’anar-lo descobrint a poc a poc.”