Nou llibre d’art. Obres de Quicu Samsó

Acaba d’entrar a imprenta el llibre Més enllà dels ulls, un recull de dibuixos, pintures i escultures de Quicu Samsó. Tal com diu G. A. Jacovkis al pròleg del llibre: “Quicu Samsó crea amb un parell de baquetes, amb un pinzell o amb un cisell. Amb qualsevol d’aquests elements és capaç de destrossar els límits, transcendir. Així aconsegueix que les seves pintures i escultures escapin dels llenços i de les pedres i es converteixin en sensacions, en emocions i llavors tornin a l’origen, al que les va fer néixer que no van ser sinó emocions i sensacions. En cadascuna de les seves obres està tot ell.”
Quicu Samsó és també un excel·lent baterista, una referència al jazz barceloní de les darreres dècades. Ha format part de grups com Koniec, Moisés Moisés, Obmuz i Macromassa. També ha col·laborat amb músics como John Zorn, Agustí Fernández, Hiroshi Kobayashi i Pascal Comelade.

Acaba d’aparèixer: “músics”, de Toni Ricart

Ens complau comunicar-vos la publicació del llibre músics, fotografies de Toni Ricart, amb una impecable impressió de Nova Era publications.

músics és una col·lecció de 66 retrats de músics amb els seus instruments. L’autor explica l’origen del projecte quan, en una sessió de retrat, va observar la diferència d’actitud d’un músic si posava amb o sense el seu instrument:

“L’instrument actua com un apèndix del cos del músic. Si el té a les mans, es deslliga de l’”agressió” que suposa ser observat, escodrinyat, des de l’altre costat del visor”

El fotògraf brasiler Marcio Scavone escriu al pròleg:

“El Toni té un estil visual gràfic: dialoga amb els negres, els blancs i els grisos, i ho fa amb l’autoritat que la seva trajectòria professional li atorga. Però això ja ho sabia. Ara observo el retratista, el caçador de poses, l’observador obsessiu de mans i ulls; pistes per revelar ànimes.

Aquests retrats són moments dels músics, no moments de la seva música. Al Toni li interessa més evocar l’instant interior dels seus retratats que acabarà transformant-se en expressió artística. La relació amb els seus músics és una relació amb el silenci i amb el potencial adormit de l’instrument, o potser només amb un fragment, adequadament enquadrat. És com si el tot depengués tant d’un temps estès que el fotògraf ha decidit encendre la nostra imaginació amb les possibilitats de la música i no del moment musical.”

El proper 16 de maig es farà la presentació a Barcelona. Us mantindrem informats.

“Peintures et dessins”, l’expressionisme de René Gélinas.

Acabem d’editar un llibre de 64 pàgines que recull l’obra pictòrica de l’artista de Quebec René Gélinas.

“René Gélinas ha begut la llum de Matisse, els somnis de Chagall i les entranyes de Charlotte Salomon, i n’ha sortit embriagat. El resultat d’aquesta borratxera és una barreja de sentiments contradictoris, de mirades incisives i frívoles, fosques i divertides, sorolloses i silencioses. És en aquest batibull on radica la força del seu art. La mateixa força que ens converteix en voyeurs còmplices de les seves escenes de personatges hieràtics, de col·leccions absurdes d’objectes, del fred intens dels carrerons del Plateau, a Mont-real.
El René pintor, poeta, cantant, ens enlluerna amablement i nosaltres ens deixem emportar cap a un món ocult, amb el desig d’anar-lo descobrint a poc a poc.”

Nou títol a la col·lecció d’Art: “Axiomagrafies 2”, de Pla-Narbona i Joan Costa

Ha estat un privilegi poder editar aquest llibre de Pla-Narbona i Joan Costa. Hem passat moltes hores davant de l’ordinador amb el mestre Pla-Narbona, discutint i polint detalls de la maquetació i disseny del llibre. Un plaer poder treballar amb un referent del disseny gràfic dels anys 60 i 70, que també és un excel·lent pintor, gravador i escultor, i per sobre de tot una gran persona.

Josep Pla-Narbona (Barcelona,1928) pioner del disseny gràfic al nostre país i un dels noms de referència internacional; dibuixant, gravador, pintor i escultor. Soci fundador i primer president  de Grafistes FAD (actual ADG FAD). Va promoure la creació dels premis LAUS als quals ell va dotar d’aquest nom. Premio Nacional de Diseño 2004, Premi Il·lustra d’Or 2011, Premi LAUS d’Honor ADG-FAD (2000 i 2011), Medalla d’Or del Cercle Artístic de Sant Lluc 2012.

Joan Costa (Badalona, 1926) és autodidacta, comunicòleg, sociòleg, dissenyador i metodòleg. Des del 1994 col·labora amb la Facultat de Comunicació de la UAB. Autor de 47 llibres publicats a Argentina, Brasil, Espanya, França, Mèxic, Portugal i Regne Unit. Premis a la Investigació sobre Comunicació de Masses, Generalitat de Catalunya, 1988. Doctor Honoris causa per la Universitat Jaume I, Castelló; Universidad Siglo 21, Argentina i Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas, Lima.

Edició en català, amb traduccions al castellà i anglès.

 

Axiomagrafies2

“A walk in a dream”, fotografies de Toni Ricart

Nou llibre de fotografies de Toni Ricart, on explora la bellesa dels petits detalls del jardí.
“Aquest és un passeig impulsat per la recerca de la bellesa oculta,
tractant de descobrir formes sorprenents en racons amagats del jardí.
El joc entre l’enfocament i la profunditat de camp, converteix els fons
en inesperats models geomètrics que semblen ballar en atmosferes oníriques.
El passeig pel jardí es converteix en un passeig per un somni.”
L’aparició del llibre ha coincidit amb una exposició d’una selecció de les fotografies del llibre, en un entorn privilegiat: el Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà.